Kuka päättää arjestasi?

Turun Sanomien Kuntavaalit-liitteessä (21.5.21) oli haastateltu kolmea opiskelijanuorta, joilla kaikilla oli yhteneväinen ajatus siitä, ettei kuntapolitiikka ole houkuttelevaa tai kiinnosta yhtä paljon kuin valtakunnan politiikka. Jutussa myös kerrottiin, että opiskelijoilla äänioikeus seuraa heitä opiskelupaikkakunnalle, jossa voi olla vaikea löytää uutena kuntaan muuttajana itselleen sopivaa ehdokasta.

Kun ihminen harkitsee paikkakunnan vaihtoa, opiskelu- tai työperäisistä syistä tai ihan vain jonkun muun muutosta vaativan asian edessä, väitän että harva ihminen käy googlailemassa ja ottamassa selvää oman tulevan kotikuntansa kuntaveroprosentista tai kunnan taloustilanteesta.

Ratkaisevinta arkiympäristön muutoksessa on tulevan uuden ympäristön toimivuus ja saavutettavat lähipalvelut. Jollekin se voi merkitä toimivia joukkoliikenneratkaisuja, kodin läheltä löytyvää päiväkotia tai lähikoulua, terveyskeskusta josta saa nopealla vasteella aikoja, toimivaa kirjastoa tai lähiliikuntapaikkoja, ja jollekin se voi merkitä esteetöntä kulkua keskustassa pyörätuolilla, sopivan hintaista uimahallilippua, pianotuntimahdollisuuksia kansalaisopistossa tai niinkin arkista asiaa kuin lähiympäristön turvallisuudesta huolehtimista katujen aurauksella ja hyvällä katuvalaistuksella.

Kaikista näistä asioista päätetään kuntapolitiikassa. Päätöksien tekijöinä toimivat naapurisi, parturisi, automekaanikkosi, diabeteshoitajasi, lähikauppasi kauppias tai joku muu maallikko, joka on halunnut vaikuttaa edellä mainittujen asioiden toimivuuteen ja järjestämiseen kotikunnassasi. Onkin huolestuttavaa, että ihmiset mieltävät valtakunnan politiikalla ja eduskuntavaaleissa äänestämisellä olevan suurempi merkitys arkensa toimivuudessa, kuin kuntapolitiikalla.   

Yhteistä kuntapolitiikalle ja valtakunnan politiikalle on se, että politiikka on joukkuelaji. Yksikään yksilö ei itsenäisenä toimijana vie eteenpäin yhtäkään aloitetta tai hanketta yksinään. On osattava neuvotella, perehdyttävä, luettava esityslistoja ja päätöspöytäkirjoja, kuunneltava virkamiehiä, suunniteltava, pohdittava ja punnittava vaihtoehtoja omassa poliittisessa ryhmässä, sekä muiden ryhmien kanssa.

Mutkien suoristamisella, huonolla valmistelutyöllä, mollaamisella, jarruttamisella, olkiukkojen rakentelulla, yhteisiä resursseja kuluttavalla äänestyttämisellä, selvityspyyntöjen loputtomalla virralla, lupauksilla muuttaa asioita joista ei päätetä kunnissa eikä yksilöinä, änkyröinnillä ja huonoilla käytöstavoilla, ei pelata joukkuepeliä, jossa voittajana on kuntalaisen toimiva arki.

Käytä siis ääntäsi kuntavaaleissa, kun haluat vaikuttaa jokapäiväiseen arkeesi.

Käytä ääntäsi harkiten, omia ja lähiympäristösi arvoja kuunnellen.   

Seuraa minua Facebookissa!